Svar på kommentar - debatt

Hej! Jag kanske har fel nu, men skrev inte du förra veckan att du skulle ha något slags debattprov? Jag ska iaf ha min i slutet av veckan och jag är riktigt nervös för jag verkligen inte kan debattera, så jag tänkte om du kanske hade några tips eller någonting? :) 


Hej! Jo, det har du rätt i. Förra veckan hade vi debatt i skolan under ca. 2 timmar totalt, och det var hur roligt som helst!

Jag själv älskar debatter och att titta på dem samt se hur mina klasskamrater hanterar det, diskussioner är helt klart min favorittyp av examinationer. För att förbereda sig för en debatt tycker jag det absolut viktigaste helt klart är att vara påläst. Om du kan dina ståndpunkter, och en del om vad andra tycker, så ska det inte vara överdrivet svårt att dra över debatten till din fördel, beroende på hur mycket dina "motståndare" själva läst på. Mina topp tre tips är: 

  1. Läs på och se till att du vet exakt vad ditt/din parti/förening/grupp tycker/inte tycker och hur de förhåller sig till de andra partierna/föreningarna/grupperna
  2. Titta på andra debatter som kretsar kring ditt ämne, men kolla gärna på hela debatter också så du får veta övergripande vad ditt/din parti/förening/grupp tycker om andra saker också
  3. Lev dig in i din roll. Jag som var tvungen att agera sverigedemokrat hade det inte helt enkelt, men jag tycker faktiskt jag lyckades låta som en tvättäkta sverigedemokrat under debatten. Positivt vet jag inte om det var haha, men det gör det lättare att debattera för din sak om du verkligen låtsas tro det (jag sympatiserar INTE med sverigedemokraterna i vardagliga situationer men om jag måste låtsas göra det för att nå mitt målbetyg så gör jag såklrat det).
Om du gör allt dethär finns det ingen tvekan om att det kommer gå hur bra som helst. Försök ta plats och prata mycket i debatten, har du läst på ordentligt finns det ju ingen risk att du säger något allt för dumt. Lycka till!!
 

 
Om man ska ha en politisk debatt rekommenderar jag verkligen utfrågningarna, aftonbladets debatt och TV4as debatt.